Republica Moldova, Chișinău, str. Ginta Latină, nr, 9
+37360470630
liceuloriginalitatii@gmail.com

CAMPIOANĂ LA 13 ANI

CAMPIOANĂ LA 13 ANI

La început de an școlar 2022-2023, în clasa a VI-a „D”, a venit o elevă nouă. În luna august s-a prezentat la liceu împreună cu părinții ei, de la care am aflat că este o sportivă de performanță. Este vorba despre Maria Dobrovolschii. Ea s-a născut într-o familie, în care sportul întotdeauna a fost o prioritate. Din spusele părinților, am înțeles că dragostea Mariei pentru sport i-a fost cultivată de către taică-său – Ion Dobrovolschii, care a practicat taekwon-do de la vârsta de 10 ani, obținând centura galbenă. Mi-a părut o fată modestă și serioasă, dar și ambițioasă. Privindu-i fotografia, mi-am zis că pare a fi o „fată cu zâmbet fermecător”. Într-adevăr, e o persoană foarte drăguță, o prietenă bună și elevă responsabilă. Se pregătește regulat pentru ore și, deși a avut un șir de antrenamente extracurriculare, a finisat semestrul I pe note bune, fiind proeminentă. Are și relații respectuoase cu profesorii și colegii de clasă. În viitorul apropiat dorește să devină o sportivă de performanță, în pofida problemelor de sănătate. Maria deja a obținut succese considerabile în sportul practicat și ele se datorează nu doar susținerii din partea părinților, ci și muncii asiduie personale. Deși părinții o însoțesc la toate cantonamentele și competițiile, antrenori îi sunt cei mai buni îndrumători: Petru Morari e campion mondial la kickboxing, iar Victor Morozan – președinte al federației de taekwon-do Moldova, maestru în sport.

Înainte de a pleca în vacanța de iarnă am reușit să i-au un interviu de la Maria. Iată care au fost întrebările și răspunsurile oferite:

Claudia BARBAROȘ: De la ce vârstă ai început să practici sportul?

Maria DOBROVOLSCHII: „Am început să practic taekwon-do și kickboxing de la vârsta de 7 ani.”

Claudia BARBAROȘ: Cine te-a ghidat în alegerea acestor arte marțiale?

Maria DOBROVOLSCHII: „În alegerea lor m-a îndrumat tata, care a practicat, ca și mine, taekwon-do.”

Claudia BARBAROȘ: Ce obstacole ai întâmpinat în cariera sportivă?

Maria DOBROVOLSCHII: „Unicul și cel mai mare obstacol e lipsa susținerii din partea statului. Toate cheltuielile legate de deplasările la campionatele naționale și internaționale sunt asumate de către părinți.”

Claudia BARBAROȘ: Care sunt performanțele tale până în momentul de față?

Maria DOBROVOLSCHII: „Până în anul acesta, am câștigat 44 de medalii. Cele mai valoroase titluri pe care le dețin sunt:

1) Campioană a Europei la Taekwon-do (2018);

2) Campioană a Europei la luptele naționale – voievod (2018);

3) Campioana Republicii Moldova la Kickboxing WAKO (2018-2019);

4) Campioana Republicii Moldova  la Taekwon-do (2018-2019);

5) Campioana Republicii Moldova la K-1 (2019) și altele.

De asemenea, am obținut categoria I la kickboxing și centura neagră 1 la taekwon-do (documentele se anexează).

Claudia BARBAROȘ: Ce mesaj ai dori să transmiți părinților, colegilor, prietenilor?

Maria DOBROVOLSCHII: „Aș vrea să aduc un singur mesaj prietenilor: ocupați-vă cu un lucru drag și veți avea succes.”

Claudia BARBAROȘ: Care sunt planurile tale pentru viitor?

Maria DOBROVOLSCHII: „În viitor aș vrea să câștig la Jocurile Olimpice, să absolvesc Universitatea, să devin  o polițistă  și un antrenor  renumit.”

În concluzie, aș vrea să spun că această minunată fată de numai…13 ani împliniți ne inspiră pe toți să facem lucruri frumoase pentru țară și pentru familiile noastre. Să avem un scop nobil în viață, să ne realizăm visele și să depășim toate obstacolele cu demnitate și curaj. În afară de aceasta, e important să menționăm rolul decisiv al părinților în formarea personalității unei sportive de talie europeană. De aceea ne mândrim cu familia Dobrovolschii. Cu atât mai mult că este vorba despre o dinastie de sportivi, care ne duce faima departe de hotarele țării.

AUTOR: Claudia BARBAROȘ, profesoară de istoria românilor și universală, grad didactic superior, IPLT „Ginta Latină”, mun. Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *